Rob bell portret.jpg

Rob Bell

Rob Bell ‘The next Billy Graham’ 

Rob Bell is in Amerika bekend en berucht. Waarom eigenlijk? Wat zijn zijn drijfveren? 

Rob Bell, dat was ooit de hipsterdominee in skinny jeans die boeken schreef met bekkende titels als Velvet Elvis (te vinden in onze Lazarusbieb)Sex God (in het Nederlands: Seks & God) en Love wins (En de meeste van deze is… Liefde). Hij blies de orthodoxie nieuw leven in. De boeken vlogen in gigantische aantallen over de christelijke toonbank.

Bell, de immens populaire pastor van de megakerk die hij zelf oprichtte (tienduizend leden);

een ongelofelijk talentvolle prediker;

‘The next Billy Graham’;

viel van die hoge toren in ongenade.

Er werd gezegd dat hij een ketter was.

Want hij geloofde niet meer in de hel.

Rob Bells nieuwe, brede podium

Love wins blies het deel van het internet op waar de conservatieve christenheid zich ophoopt. Blogs en bagger waren zijn deel. Hij vertrok naar de Amerikaanse westkust om dingetjes te doen in televisieland. Oprah Winfrey zag in hem haar nieuwe spirituele gids nadat hij toch nog een boekje schreef: What we talk about when we talk about God.

Hij formuleerde erin nogmaals zijn geloof en drukte iedereen op het hart dat twijfelen en geloven perfecte danspartners zijn – Bell maakte duidelijk definitief klaar te zijn met het bekrompen evangelische wereldje. Liever wilde hij maar wat aanklooien aan The West Coast. Mooie dingen doen, grappig zijn, een eigen televisieshow hosten, een beetje surfen op de golven van de Pacific Ocean en tijdens verjaardagen en vergaderingen steevast de enige zijn die in God gelooft.

Podcasts en boeken

Daar, aan de westkust, begon een nieuwe fase in het leven van Bell, al ziet hij het zelf als een vloeiende overgang. Hij schrijft nog altijd, ook over God en theologie. Maakt podcasts. Hij toert al sprekend door het land. Zijn talent mag ook niet verloren gaan. Hij is actief in het komische circuit van LA. Het heeft pijn gedaan, de scheuring met zijn wortels, met de kerk die hij lief had. Maar het was onvermijdelijk.

‘Er komt een punt, dan ga je dingen doen waar je van houdt’, zegt hij. Zo simpel kan het zijn.

Als hij ergens spreekt, staan er nog altijd demonstranten voor de deur.

Na alle controverse schreef hij nog twee boeken. Eén met zijn vrouw, over het huwelijk, de ander over leven in het nu: How to be here.

Ik moet doorgaan met de verkondiging van het goede nieuws. Ik moet zien hoe ver je met dat verhaal kunt gaan.

Voor sommigen was dát de druppel. De theoloog die zich laat verleiden tot het maken van zelfhulpboekjes. Maar Bell ziet dat natuurlijk niet zo. Het laatste boek gaat over wat hij van het leven leerde. Een leven dat drastisch werd stilgezet toen hij in 2000 op zijn hoofd stuiterde tijdens het wakeboarden. Hij verloor ruim een week zijn notie van verleden en toekomst. Hij leefde volkomen in het nu. In het boek reflecteert hij, vijftien jaar na die gebeurtenis, op die gebeurtenis – en op het uitgekotst worden door de menigte die hem ook als grote christelijke held onthaalde.

Je moet de dingen doen waarvan je houdt en niet de dingen die afleiden. Goed, dan word je misschien niet begrepen, zegt hij, verlies je een hoop geld of moet je verhuizen naar een kleiner huis. Allemaal waar, maar je zult leven.

En nu?  

Bell mag het kerkelijke leventje achter zich hebben gelaten, en voor sommigen een geloof hebben dat glibbert als een spartelende paling, voor hem is er niet veel veranderd. Hij zegt: ‘Ik moet doorgaan met de verkondiging van het goede nieuws: het mysterie van de verwevenheid van dood en opstanding in de schepping. Ik moet zien hoe ver je met dat verhaal kunt gaan.’

Want, zoals hij dit voorjaar nog in een interview met Relevant Magazine zei:  ‘Ik vind het verhaal en de boodschap van Jezus meer noodzakelijk dan ooit’.

Meer weten van Rob Bell? The New Yorker maakte in 2016 dit prachtige portret en hieronder vind je een van zijn Nooma-speeches, waarin hij thema's uit de Bijbel bespreekt.